Kampanje: 25% rabatt på alle samtaler ut året 🎉

nettjordmor. logo

Fagartikkel

4 tips for å unngå halsbrann som gravid

Nettjordmor er en digital samtaletjeneste for deg som ønsker privat jordmorveiledning. 
Artikkelen er skrevet av en av våre fagpersoner. Les mer om oss.

Halsbrann eller sure oppstøt, er en av de mest vanlige svangerskapsplagene. Det er helt normalt og ufarlig, men utrolig ubehagelig.

Årsaken til at så mange gravide sliter med halsbrann i løpet av svangerskapet, skyldes både hormonelle endringer i kroppen, og at barnet i magen presser mot magesekken. Det kan oppleves som en brennende følelse i brystet, som flytter seg oppover til halsen.

Selv om det er vanlig er det ikke alle som opplever halsbrann. Dette er som alle andre plager i svangerskapet, veldig individuelt. Du trenger ikke å være redd for at halsbrann er farlig, men det er ingen tvil om at sure oppstøt som dette kan være svært ubehagelig. Under ser du noen tips til hvordan du kan unngå, og redusere ubehaget av halsbrann.

Slik unngår du halsbrann

Det er visse ting du kan prøve for å ikke fremprovosere halsbrann.

  1. Spis sakte og små porsjoner gjennom dagen i stedet for store, tunge måltider. Det hjelper både at du ikke anstrenger kroppen for mye og at maten blir fordøyd i et rolig tempo.
  2. Unngå sterkt krydret mat, syrlig drikke og kaffe. Hva som trigger halsbrann som gravid, er helt individuelt. Prøv å legge merke til hva du har spist og drukket når det oppstår, og forsøk å redusere mengden av dette om du opplever et gjentakende mønster.
  3. Ha på deg klær som sitter løst på kroppen, særlig rundt magen. Trange klær legger ekstra press på magen, og kan være med på å fremprovosere sure oppstøt.
  4. Noen eksempler på mat som er lett fordøyelig og som kan redusere muligheten for halsbrann er yoghurt, ris eller frukt som banan eller eple.

Det kan være vanskelig å unngå halsbrann når den først har kommet. Men når skaden først har skjedd blir man desperat etter å finne noe som kan lindre eller redusere effekten. Test ut noen av triksene under, og kanskje du finner noe som fungerer godt for deg.

Mange lovehearts i ulike farger spredd utover. En med teksten "Stay cool"
  • Prøv gjerne å spise Lovehearts kan hjelpe med å redusere det sure oppstøtet. Vi anbefaler selvfølgelig ikke å spise for mye av dette, da det inneholder mye sukker, men det kan være kjekt å ha tilgjengelig.
  • Sitt eller stå oppreist, og unngå å bøye deg fremover. Særlig etter du har spist. Når du sover kan du forsøke med en ekstra pute slik at bryst og hode kommer høyere opp enn magen.
  • apoteket får du tak i både tyggetabletter og miksturer som kan hjelpe deg med halsbrann i svangerskapet. Vi anbefaler at du snakker med de som jobber på apoteket for hjelp, og veiledning til å finne et trygt og godt alternativ til deg som er gravid.

Trenger du råd og veiledning om halsbrann eller andre plager i svangerskapet, bestill gjerne en time med en av våre jordmødre.

Trenger du å snakke med jordmor?

Nettjordmor er en digital videobasert samtaletjeneste for deg som ønsker jordmorveiledning rett fra ditt eget hjem.

Andre artikler skrevet av våre jordmødre:

Fødende kvinne i badekar. bilde

Fordelene med vannfødsel

Stadig flere får øynene opp for å føde i vann. Det å oppleve velværet ved å synke ned i et varmt bad og kunne bevege