Kampanje: 25% rabatt på alle samtaler ut året 🎉

nettjordmor. logo

Fagartikkel

Ammehår og hårtap etter fødsel

Bilde av bakhodet til en kvinne med ammehår satt opp i en strikk

Nettjordmor er en digital samtaletjeneste for deg som ønsker privat jordmorveiledning. 
Artikkelen er skrevet av en av våre fagpersoner. Les mer om oss.

Mange opplever at de mister mer hår enn de pleier etter fødsel. Dette er helt normalt og en naturlig avslutning på prosessen kroppen har vært igjennom etter graviditet og fødsel. 

Hvorfor mister jeg så mye hår etter fødsel?

Hårtap etter fødsel, også kjent som postpartum alopecia, er helt vanlig og ufarlig. Årsaken er hormonelle endringer i kroppen som starter allerede når du blir gravid med økt produksjon av østrogen. Hår vokser normalt i sykluser (vekstfase, hvilefase og hårtapfase), men på grunn av de store hormonelle endringene som skjer i svangerskapet, forblir mesteparten av håret i vekstfasen i denne perioden. 

Etter fødsel endrer hormonene seg sakte, men sikkert tilbake til ikke-gravid tilstand. Det er denne prosessen som gjør at du mister hår som normalt igjen. Opplevelsen av «normalt hårtap» føles kanskje alt annet enn normalt i denne fasen, fordi du også skal kvitte deg med det ekstra håret du ikke mistet i svangerskapet. 

Som det meste annet når det gjelder svangerskap og fødsel, er det veldig forskjellig når du begynner å miste håret, og ikke minst hvor mye hår du mister. De fleste begynner å merke det rundt 3-6 måneder etter fødselen. Denne perioden kan vare opp til et år eller i noen tilfeller enda lenger. 

Hvordan unngå hårtap etter fødsel?

Det er ikke mulig å unngå å miste mer hår enn du pleier etter fødsel, nettopp på grunn av de hormonelle endringene kroppen. Men det kan være flere faktorer som påvirker hvordan du opplever hårtapet. Som regel er det summen av flere ting som genetikk, stress, diett og amming som påvirker ditt hårtap. Mangel på viktige næringsstoffer som protein, jern, vitamin D og omega-3 fettsyrer, kan øke risikoen for ekstra hårtap. Det er derfor en kjempefordel at du spiser variert og næringsrik mat i tillegg til eventuelt å ta litt tilskudd. Er du i tvil om du har et underskudd og trenger å ta noe ekstra tilskudd en periode, ta gjerne noen blodprøver hos legen først.

Sjekk også gjerne inn med deg selv om du har noe å gå på når det gjelder stress. Barsel og småbarnsperioden er i seg selv en stressende tid, med lite søvn og mangel på egentid. Kanskje har du i tillegg hatt et krevende svangerskap eller en tøff fødsel.

Har du noen som kan hjelpe deg? Hvor god er du til å ta i mot hjelp? Hvor legger du lista? Kanskje trenger du å snakke med noen om det du bærer på. Om du ønsker å snakke med en fagperson, bestill time for samtale med nettjordmor her.

Hva du enn gjør i denne stressende situasjonen, vær snill mot deg selv. Du er midt i en krevende tid som går over.

Ammehår – mister jeg mindre hår om jeg slutter å amme?

La oss knuse myten om ammehår en gang for alle. Grunnen til at du mister hår og opplever at fjonene rundt ansiktet opptrer litt villere enn du er vant til er faktisk ikke på grunn av at du ammer. 

Du vil oppleve hårtap etter fødsel uansett om du ammer eller ikke. De fleste kaller håret som vokser ut igjen etter perioden med hårtap for ammehår, men det har altså ingenting med amming å gjøre. Det finnes så utrolig mange fordeler med amming, både når det gjelder tilhelingen av kroppen etter fødsel OG for babyen, at om du vil og klarer bør du fortsette med det så lenge du kan.

For det er ingen grunn til panikk. Selv om hårtap etter fødsel kan være bekymringsfullt, er det midlertidig. Mens du venter på at håret ditt skal komme tilbake til “normalen”, kan du selvfølgelig prøve noen enkle ting for å styrke hårveksten, som å spise sunt, massasje av hodebunnen, unngå stramme frisyrer og begrense bruk av varmestyling og kjemikalier på håret. 

Husk igjen at det å være en nybakt mor kan være en travel og stressende tid, så ikke legg for mye press på deg selv for å få håret ditt tilbake i form. Vær tålmodig og gi kroppen tid til å justere seg etter fødselen. Håret ditt vil komme tilbake, og det å ta tiden til hjelp er den beste oppskriften.

Trenger du å snakke med jordmor?

Nettjordmor er en digital videobasert samtaletjeneste for deg som ønsker jordmorveiledning rett fra ditt eget hjem.

Andre artikler skrevet av våre jordmødre: