Kampanje: 25% rabatt på alle samtaler ut året 🎉

nettjordmor. logo

Fagartikkel

Fordelene med vannfødsel

Fødende kvinne i badekar. bilde

Nettjordmor er en digital samtaletjeneste for deg som ønsker privat jordmorveiledning. 
Artikkelen er skrevet av en av våre fagpersoner. Les mer om oss.

Stadig flere får øynene opp for å føde i vann. Det å oppleve velværet ved å synke ned i et varmt bad og kunne bevege kroppen fritt fra tyngdekraften er rett og slett gull i fødsel. Fødsel i vann er virkelig verdt å sjekke ut. Vurdere gjerne vannfødsel som et alternativ når du skal føde babyen din. Som jordmor har jeg tatt imot mange barn i vann og anbefaler det på det varmeste.

Hvilke fordeler har vannfødsel?

 • Skjermet, skånsomt og fredelig
 • Behagelig følelse (om du liker deg i vann selvsagt)
 • Lett å bevege seg (om badekaret er stort)
 • Lettere å slappe av også mellom riene
 • Betydelig smertelindring
 • Reduserer behovet for medikamenter og intervensjoner
 • Reduserer rifter og episiotomier (klipping)
 • Kortere fødselsforløp
 • Mange mener å oppleve mer kontroll
 • Myk og nydelig start for babyen

Fødsel i vann er stadig mer vanlig. Mange opplever vann så positivt at de foretrekker å oppholde seg i badekaret eller føde-karet/bassenget mest mulig og ofte gjennom store deler av fødselen, og til slutt føde babyen der. Dersom du av ulike grunner ikke kan eller vil føde der, kan det fortsatt være deilig avslappende, og lindrende i latens og åpningsfasen.

Hvem kan føde i vann?

Kriteriene for å føde i vann kan variere fra fødested til fødested. Du bør sjekke ut hva som gjelder der hvor du vil føde. Det handler både om din aktuelle situasjon og tilgjengelighet. De fleste fødeavdelinger har en eller flere fødestuer med bad/fødekar og ofte en eller flere jordmødre på vakt, som tilbyr vannfødsel om det er et basseng ledig. Men dette varierer. Undersøk gjerne dette litt i forkant av fødsel, dersom det oppleves viktig for deg.

Dersom du velger hjemmefødsel er du allerede sjekket ut på de kriteriene som også vil være viktig for å kunne få føde i vann. Da vil det være naturlig å ta det opp med jordmoren din i den øvrige planleggingen av fødselen. Det er mulig å skaffe seg et fødekar som monteres på stedet og i det rommet hvor du ser for deg fødselen vil være. Mange foretrekker å kjøpe og enten selge det eller bruke det som badebasseng til barna senere. Noen jordmødre leier ut basseng og da kjøper du bare beskyttelsestrekket.

Generelle kriterier for vannfødsel vil være:

 • at du er frisk gravid 
 • ukomplisert svangerskap 
 • ett barn i hodeleie 
 • fødselen starter til termin (37+0 til 40+10*)

Jeg har tatt imot mange barn i vann både hjemme og i fødeavdeling, og har virkelig fått øynene opp for vannfødsel. De kvinnene som velger det, beskriver det som en lettelse å komme i vann og er ofte veldig begeistret for opplevelsen. Mange ønsker vannfødsel om igjen ved neste fødsel.

Er du litt nysgjerrig på vannfødsel, finnes det utallige klipp på youtube. Har du lyst til å se en nydelig vannfødsel hvor jeg var så heldig å være jordmor, logg deg inn og sett av 10 min til denne videoen i Aftenpostens dokumentarserie om Fødselsfotografen Eva Rose. Episoden viser Tanmaja som føder lille Alvira i vann hjemme.

Har du tanker og spørsmål om vannfødsel, hjemmefødsel og andre temaer rundt fødsel, ta gjerne kontakt med meg for en prat her i nettjordmor.no eller i SoMe Insta/FB (jordmoraina)

Trenger du å snakke med jordmor?

Nettjordmor er en digital videobasert samtaletjeneste for deg som ønsker jordmorveiledning rett fra ditt eget hjem.

Andre artikler skrevet av våre jordmødre: