Gratulerer, du har en positiv graviditetstest! Hva enn du føler nå så må du bare vite at alle type følelser er helt ok å ha. Enten du er fylt med glede, sjokk, boblende spenning, fortvilelse, sorg, nervøsitet eller til og med mangel på reaksjon, så er alt helt normalt.
Når man får en positiv graviditetstest, spesielt for første gang, er det naturlig å tenke: hva nå? Vel, foreløpig er det faktisk ikke så mye du trenger å gjøre, men her er noen punkter som vi vil anbefale.
1. Bestem deg for hvem du vil dele nyheten med
Både med hvem og når du vil dele nyheten er helt opp til deg. Det er du som styrer over din egen kropp og det er viktig at du tar innover deg og fordøyer dette øyeblikket aller først. Det å oppdage at du faktisk er gravid og hva det vil innebære vil uansett, ventet eller ikke, være noe stort å ta innover seg. Du bør selv få eierskap til at du er gravid før du trenger å føle presset på å fortelle andre.
Partner
Den første som er naturlig å gi beskjed til er partneren som var med å skape graviditeten. Akkurat på sammen måte som for deg, er det greit å huske at også partneren din også kan å få alle slags følelser knyttet til nyheten. Mange blir litt satt ut over egne og partners reaksjoner. Det er uansett bare naturlig og det beste er å gi dere selv tid til å ta inn situasjonen. Det å bli gravid er oftest en fantastisk fin ting, men det kan være motsatt. Det er uansett en stor livsendring og vi håndterer sånt forskjellig.
Familie, kollegaer, venner og bekjente
Det er ingen fasit på når du skal eller bør fortelle om graviditeten til familie, kollegaer, venner og bekjente. Tradisjonelt har mange ventet med å dele nyheten fullt og helt til de første 12 ukene er unnagjort. De 3 første månedene (første trimester) anses som en mer sårbar periode. Hvis noe skulle skje med babyen de første 3 måneden kan det vært tungt å i tillegg måtte si ifra til alle man har gitt nyheten til.
Men du kan også snu det rundt; det kan være du synes det er godt å fortelle hvorfor du er så uvel og utilpass i de første ukene, noe som jo er helt normalt i begynnelsen av en graviditet. Skulle graviditeten opphøre i løpet av de aller første ukene, noe de aller fleste kvinner vil oppleve før eller siden i løpet av et langt liv, kan det komme til å gi deg støtte fra andre, fordi du delte nyheten tidlig. Det er ingen regler. Det viktigste er at du tar et bevisst valg for deg.
2. Ring helsestasjonen i kommunen din
Alle gravide har rett til gratis oppfølging hos jordmor og/eller fastlege via sin kommune. Det enkleste er å ringe helsestasjonen som er i din kommune og deretter si ifra at du er gravid. Som regel begynner første konsultasjon med jordmor på helsestasjon mellom uke 6 – 12. Les mer på Helsenorge sine sider om svangerskapskontroll.
Veien videre
Mens graviditeten går videre vil det alltid komme opp flere spørsmål. Det viktigste at du får trygge, gode og profesjonelle svar på alt du lurer på og føler deg ivaretatt. Din situasjon er unik. Du og babyen din er viktige her og nå. Det tilbudet du opplever der du bor, kan oppleves mangelfullt. En stor andel av våre samtaler handler om svangerskapsperioden. Du kan se hva andre snakker med oss om og det viktigste er at du snakker med en fagperson som kan gi svar på det du lurer på, basert på hvem du er, enn å få generelle svar fra et Google søk.
Sist, men ikke minst: dette kommer til å bli kjempebra! Stol på deg selv. Omring deg med støttespillere og spør alltid hvis du lurer på noe. Du har det meste i deg som kvinne. Du har en indre styrke og vi heier på deg!