Kampanje: 25% rabatt på alle samtaler ut året 🎉

nettjordmor. logo

Fagartikkel

Hva gjør du hvis du opplever blødninger som gravid

gravid kvinne. bilde

Nettjordmor er en digital samtaletjeneste for deg som ønsker privat jordmorveiledning. 
Artikkelen er skrevet av en av våre fagpersoner. Les mer om oss.

Å være gravid kan for mange oppleves som stressende. Det er ikke uvanlig at humøret og tankene svinger fra overveldende glede til alvorlige bekymringer. De fleste gravide frykter blødninger, men det mange ikke vet, er at det å blø i løpet av svangerskapet er veldig vanlig. Rundt én av fire gravide opplever blødninger i løpet av de første ukene av svangerskapet, men blødninger kan også oppstå hele perioden frem til fødsel.

Årsaker til blødninger i svangerskapet

Det finnes mange årsaker til hvorfor blødninger oppstår. Selv om det veldig ofte ikke trenger å være farlig, anbefaler vi først og fremst alltid å konsultere med jordmor eller lege. Som gravid bør du unngå unødvendig stress. Det viktigste du gjør er derfor å snakke med en profesjonell for å få et konkret svar i stedet for å bekymre deg.

En fagperson vil raskt evaluere situasjonen med utgangspunkt i hvor langt du er på vei, i kombinasjon med andre symptomer. I noen tilfeller vil det være nødvendig å få blødningen undersøkt nærmere hos en gynekolog/fødselslege.

Noen generelle årsaker til blødninger kan være:

  • At du blør etter samleie.
  • Du har drukket for lite vann.
  • Det befruktede egget fester seg til livmorslimhinnen.

Det kan også være andre grunner til blødninger, som ikke nødvendigvis er farlige for svangerskapet. En samtale med jordmor som kartlegger din situasjon, vil gi deg bedre og individuelle svar på dette. Blødninger i løpet av de første 12 ukene i svangerskapet kan også selvsagt bety spontanabort.

Frykten for spontanabort

Det første mange assosierer med blødninger i svangerskapet er spontanabort. Selv om dette er et vanskelig og sensitivt tema, er sannsynligheten for at du, eller noen du kjenner har opplevd dette relativt stor. Én av ti fødsler innen uke 22 av svangerskapet ender med spontanabort.

Spontanabort defineres som et naturlig og ufrivillig tap av graviditeten. Symptomer på spontantabort kan være blødninger i kombinasjon med sterke magesmerter, men det er samtidig viktig å merke seg at disse symptomene ikke nødvendigvis trenger å være spontanabort.

I en slik situasjon er det viktig at du får snakket med noen som kan gi deg en faglig vurdering av situasjonen din.

Snakk med en fagperson

Alle kvinner og graviditeter er unike, og derfor er en individuell vurdering av en fagperson basert på din alder, livssituasjon, tidligere erfaringer og svangerskap viktig. I slike tilfeller bør du kontakte din jordmor på helsestasjonen, fastlege eller nettjordmor for en vurdering og veiledning videre.

Kilder:

Trenger du å snakke med jordmor?

Nettjordmor er en digital videobasert samtaletjeneste for deg som ønsker jordmorveiledning rett fra ditt eget hjem.

Andre artikler skrevet av våre jordmødre:

Fødende kvinne i badekar. bilde

Fordelene med vannfødsel

Stadig flere får øynene opp for å føde i vann. Det å oppleve velværet ved å synke ned i et varmt bad og kunne bevege