Kampanje: 25% rabatt på alle samtaler ut året 🎉

nettjordmor. logo

Fagartikkel, Fødsel, induksjon

Induksjon av fødsel: «Å bli satt i gang»

Fødende kvinne på sykehus som lener seg over sykeseng med vannglass

Nettjordmor er en digital samtaletjeneste for deg som ønsker privat jordmorveiledning. 
Artikkelen er skrevet av en av våre fagpersoner. Les mer om oss.

En spontan start på fødselen er det mest optimale og det mest skånsomme, både for deg som fødende og babyen din. Noen ganger er det likevel nødvendig å sette i gang fødselen. Det kan også være du har hørt om induksjon, som rett og slett betyr fødsel som er igangsatt ved bruk av legemidler. Det finnes ulike måter å sette i gang en fødsel på, og det er alltid en lege som vurderer hvilken metode som vil være best i din situasjon.

Hvor vanlig er det å sette i gang en fødsel?

Igangsettelse av fødsel (induksjon) er et aktuelt tema som gjelder mange flere enn før. Antallet igangsettelser har økt kraftig de siste årene. Ca hver fjerde fødsel blir nå igangsatt, og hver tiende blir igangsatt uten medisinsk grunn.

Det er derfor stor sannsynlighet for at du vil oppleve at ordet induksjon eller igangsettelse, kommer opp som en løsning når du nærmer deg termin.

Som jordmor opplever jeg ofte at kvinner med et sterkt ønske om spontan start på fødselen blir stresset med tanke på igangsetting. Men det gjelder også motsatt. Den siste tiden av svangerskapet er krevende både fysisk og psykisk, og noen ser på igangsetting som en lettvint løsning.

Det er absolutt ingen fasit hva som er riktig for deg, men det er verdt å merke seg at en induksjon er en inngripen i en naturlig fødselsprosess, og derfor kan påvirke fødselen på ulike måter.

Om du har tanker eller bekymringer rundt det å bli satt i gang, ta gjerne kontakt med oss for en samtale og vurdering av din situasjon.

Hvorfor igangsettelse?

Å vente på at fødselen skal starte av seg selv (spontan start) har store fordeler. Induksjon er et inngrep som skal brukes når det vurderes å være helt nødvendig. Det skal kun gjøres når det vurderes å være den beste for deg og/eller babyen.

Igangsettelse er nyansert og ikke et enkelt tema. Å sette en fødsel kunstig i gang, er oftere lettere sagt enn gjort. Om du er ved termin, har vannet gått, er du førstegangs- eller flergangsfødene, hvordan responderer kroppen din og flere andre faktorer spiller inn.

Er ikke kroppen din eller babyen klar, er det ofte et større prosjekt som ikke alltid lykkes på første eller andre forsøk. Da kan det ta flere dager. Det kan også gå veldig raskt, og i noen tilfeller kan det være veldig brått og raskt. Dette er umulig å si på forhånd.

Ulike metoder for induksjon

Det er ulike metoder for å forsøke å sette i gang en fødsel. Det vurderes blant annet etter hvor moden livmorhalsen er, og du blir vurdert etter noe som kalles for «Bishop score». Livmorhalsens modenhet er en indikator som gir poeng og antyder hvilken metode som vil kunne være mest aktuell.

De ulike metodene for igangsettelse av fødsel er:

 • Ballong/ kateter (modne livmorhalsen)
 • Prostaglandin (modne livmorhalsen) tablett som svelges eller settes vaginalt.
 • “Ta vannet” (stikker hull på fosterhinnene med en slags heklenål)
 • Pitocindrypp (intravenøst drypp med kjemisk/kunstig fødselshormon, Oxytocin)

 

Kvinne i fødsel som hviler hodet i en pute mellom rier

Dine valg og medbestemmelse

Som fødende skal du taes med på vurderingen om å indusere fødselen, eller om det er ok å avvente. Du har valg. Det er ikke forventet at du skal ha fullstendig oversikt over den faglige kunnskapen en slik avgjørelse, men du kan gjerne vite at det ikke er noen absolutter. Det er fordeler og ulemper med alt.

Det er du som går med babyen og skal føde. At du stiller gode spørsmål og har en god dialog med lege og jordmor, er en kjempefordel, både for fødselen og etterpå. Det kan bety mer enn du tror, at du får være med på beslutningene om en eventuell igansettelse av fødsel, og at du kjenner deg ivaretatt.

Bruk BRAIN (engelsk huskeregel)

Det er ikke alltid så enkelt å vite hva du eventuelt skal spørre om og hvordan i en slik situasjon. BRAIN er en smart måte som kan være til hjelp.

 • B (benefits)
 • R (risc)
 • A (alternatives)
 • I (intuition)
 • N (nothing)

 • Hva er fordelene ved å sette fødselen i gang?
 • Hva er risikoen eller ulempene for deg og babyen?
 • Hva er alternativene og hva innebærer det?
 • Hva sier intuisjonen og magefølelsen din?
 • Hva om det ikke gjøres noe (avvente og ha hyppige sjekker en stund fremover)?

Det kan være veldig gode grunner for igangsetting, men det kan også være mer diffuse grunner, som hensyn til fødeavdelingens kapasitet og noe midt i mellom. Derfor kan det være greit å vite at det aldri er snakk om en akutt fare. Dersom det skulle være tilfelle, enten for deg eller babyen (eller begge), vil man gjøre et keisersnitt der og da.

Husk at ingenting er riktig eller galt. Det er kun ulike konsekvenser.

Din igangsatte fødsel

Mulighetene dine for å bruke dine iboende ressurser er fortsatt tilstede dersom du blir igangsatt. Det er likevel noen begrensninger. En igangsettelse griper som sagt inn i den naturlige prosessen. Det innebærer et økt behov for overvåkning av babyen underveis, og mer medikamentell smertelindring. Behovet for epidural vil kunne være en av konsekvensene.

Hvilke muligheter og begrensninger du møter på, kommer an på generelle prosedyrer på fødestedet, hvordan du igangsettes og responderer underveis.

Gjennom samtaler og god forberedelse vil du kunne vite mye mer om hva du trenger for å kunne håndtere din fødselen superfint. Fødselen, indusert eller ikke, kan bli det råeste du har gjort!

Ta kontakt med en av våre jordmødre om du å snakke med oss om igangsetting. Vi hjelper deg gjerne med å forberede fødselen din best mulig.

Trenger du å snakke med jordmor?

Nettjordmor er en digital videobasert samtaletjeneste for deg som ønsker jordmorveiledning rett fra ditt eget hjem.

Andre artikler skrevet av våre jordmødre:

Fødende kvinne i badekar. bilde

Fordelene med vannfødsel

Stadig flere får øynene opp for å føde i vann. Det å oppleve velværet ved å synke ned i et varmt bad og kunne bevege