Samsoving er vanlig.
Det er mange som foretrekker å sove sammen med babyen sin den første tiden. Ja, faktisk kanskje de aller fleste. Forståelig nok. Finnes det egentlig noe koseligere enn å ligge tett inntil og høre pusten og lydene til babyen, og ikke minst snuse inn den helt spesielle deilige duften av den nyfødte?
Ofte får jeg spørsmål om når det er vanlig eller på tide å legge babyen i egen seng, eller på et eget rom. Mange har et sterkt ønske om å fortsette å samsove med babyen ettersom den vokser. Det er flere fordeler å fortsette samsovingen, også etter nyfødtfasen. Det gjør blant annet nattamming enklere. Alt du trenger gjøre er å tilby puppen når behovet er der.
Du får også mye gratis hjelp fra hormonene dine når du nattammer. De gjør nemlig både deg og babyen mer søvnige. Les mer om nattamming i denne flotte artikkel fra Ammehjelpen.
Dette bør du vite om trygg samsoving
Det har vært delte meninger om samsoving opp igjennom tidene. I dag vet vi at dette skjer i stor utstrekning, og har mange kvaliteter som gavner både deg som mamma og babyen din. Faglig er det noen råd som er verdt å ta med seg for å gjøre samsovingen tryggest mulig for babyen, fra start og i løpet av de første 6-7 levemånedene.
For å samsove med baby, må du sørge for at:
-
- Verken du eller partneren din røyker eller snuser. Mor skal også ha vært røykfri i svangerskapet.
-
- Verken du eller partneren din er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
-
- Sengen er bred nok slik at barnet får god plass, og ikke kan falle ut eller ned i en sprekk. NB! Babynest anbefales ikke.*
-
- Babyen har en egen, liten og lett barnedyne.
-
- Madrassen er fast.
-
- Du, partneren din og babyen er friske.
-
- Det er luftig og passe varmt der babyen sover. Ca. +18 grader celsius er anbefalt.
-
- Babyen alltid legges til å sove på ryggen høyt oppe i sengen.
*Babynest anbefales ikke som fast sovested om natta. Begrunnelsen er at noen spedbarn er sårbare for å få ansiktet inn mot kanten på et babynest, og derfor kan ha økt risiko for krybbedød. Vi vet ikke på forhånd hvilke barn dette gjelder, derfor anbefales det ikke. Det er mer som en føre-var-holdning.
Det er heller ikke anbefalt å bruke sengekantbeskytter i foreldresengen av samme grunn. Risikoen for dette er størst før seks måneder. Krybbedød har heldigvis blitt en sjelden dødsårsak i Norge etter at det ble anbefalt å la spedbarn sove på ryggen.
Mitt beste jordmortips når det gjelder samsoving, er å nyte å sove sammen med babyen din under trygge rammer. Ikke stress med å legge babyen din på et eget rom, og samsov så lenge du kjenner at det er riktig for deg. Nærhet fremmer tilknytningen og de gode hormonene dere alle har godt av som småbarnsfamilie.
Har du spørsmål rundt din situasjon og trenger hjelp til hvordan du kan sove best mulig med babyen din, bestill gjerne en time med nettjordmor for individuell veiledning.